Gaat u uw huis verkopen en heeft u geen geldig Energielabel? Of gaat u uw huis verkopen en klopt het label niet meer omdat u door de jaren heen duurzame maatregelen heeft genomen? Dan moet u zo snel mogelijk een Energielabel aanvragen voor uw woning. Als de woning op Funda komt is een geldig Energielabel namelijk al verplicht. Wacht dus niet te lang met aanvragen, zodat het verkooptraject geen vertraging kan oplopen.
Energielabel prijs
** Voor projectmatige opdrachten gelden andere tarieven. Mail of bel ons voor een vrijblijvend voorstel **
Werkgebied Energielabel aanvragen; Den Haag, Rijswijk, Delft, Westland, Nootdorp, Leidschendam, Rotterdam, Zoetermeer, Voorschoten, en Leiden.
Stappenplan / werkwijze
Stap 1- Inspectie op locatie nadat er een afspraak is ingepland. Op locatie, meet de inspecteur alle oppervlakten van de woning in (vloer, gevel, kozijnen, dak) en inventariseert de gebouwgebonden installaties.
Stap 2- Op kantoor voert de inspecteur de verzamelde gegevens in, in een geattesteerd software programma. Dit gebeurt aan de hand van de inspectie op locatie en eventueel ontvangen aanvullende gegevens.
Stap 3- Het object wordt door ons bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geregistreerd. En u ontvangt van ons het Energielabel digitaal aan via de mail. Oplevering is doorgaans 5 tot 10 werkdagen na opname.
Het Energielabel en het energieverbruik in de praktijk
Het Energielabel laat zien welke energieprestatie de woning heeft. De labels lopen van A++++ tot G, waarbij A++++ het meest energiezuinig is en G het minst. Met een Energielabel kunnen kopers en huurders dus in één oogopslag zien of een woning energiezuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent vaak een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! De energierekening hangt natuurlijk ook af van het gedrag van de bewoners. Hoe zuinig word er gestookt, hoeveel warm water word gebruikt, hoeveel apparaten zijn er en hoe intensief worden ze gebruikt? In soortgelijke woningen met hetzelfde Energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.
Energielabel woning (NTA 8800)
Sinds 1 januari 2021 wordt het Energielabel voor woningen bepaald op basis van de NTA 8800. Een gediplomeerde (Epa-W) adviseur komt de woning geheel inmeten. Alle oppervlakten van de woning worden ingemeten (vloer, gevel, kozijnen, glas, dak) en de gebouwgebonden installaties worden geinventariseerd. Gebouwgebonden installaties zoals; verwarming, tapwater, ventilatie en koeling. Vervolgens wordt er een warmteverliesberekening gemaakt in een geattesteerd software programma. Daarna word het object in de database van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geregistreerd.
Boete en handhaving
Bij het ontbreken van een geldig energielabel op het transactiemoment riskeert de woningeigenaar een boete. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert de aanwezigheid van een label. Het energielabel is vanaf opnamedatum maximaal 10 jaar geldig. Let dus op de verloopdatum van uw energielabel.