Energielabel bedrijfspanden

Energielabel bedrijfspand aanvragen

Bij verkoop, verhuur of oplevering van bedrijfspanden is een geldig Energielabel verplicht. De energielabelverplichting geldt onder andere voor kantoorgebouwen, scholen, winkels, bibliotheken, ziekenhuizen, horecagelegenheden, sporthallen, supermarkten, etc. Bij ons kunt u een Energielabel voor uw bedrijfspand (kantoor, winkel, etc.) aanvragen.

Kantoor Energielabel C verplichting
Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht voor kantoren om te beschikken over een Energielabel C. Dit betekent dat pandeigenaren hun kantoor moeten laten keuren en indien nodig verbeteringen moeten doorvoeren om aan deze eis te voldoen. Kantoren die niet beschikken over minimaal Energielabel C, riskeren boetes die kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

Pandeigenaren kunnen het Energielabel aanvragen bij gecertificeerde adviseurs. Zij voeren een nulmeting uit en stellen (indien nodig) een rapport op met aanbevelingen voor verbeteringen. Hierbij kan gedacht worden aan isolatie maatregelen, zonnepanelen, led verlichting, etc. Het is belangrijk voor pandeigenaren om tijdig actie te ondernemen om te voldoen aan de verplichting van het Energielabel C. Door het Energielabel tijdig aan te vragen en eventuele verbeteringen door te voeren, kan voorkomen worden dat er boetes volgen. 

Zie kantoor verplicht label C in 2023 voor meer informatie.

Bedrijfspand kantoor

Tarieven

*Op aanvraag

Boete en Handhaving
Bij het ontbreken van een geldig Energielabel tijdens een transactiemoment riskeert de eigenaar van het bedrijfspand een bestuurlijke boete die kan oplopen tot € 20.250. Het label is na registratiedatum maximaal 10 jaar geldig. Let dus op de verloop datum van het Energielabel.

Energielabel bedrijfspand verbeteren
Met het Energielabel wordt de huidige energetische staat van het gebouw in kaart gebracht. Dit gebeurt middels een warmteverliesberekening conform de NTA 8800 rekenmethode. Door een bedrijfspand energetisch te verbeteren worden de maandelijkse energiekosten omlaag gebracht en het Energielabel van het gebouw verbeterd.  Uit onderzoek blijkt dat een beter label, een positief effect heeft op de verkoopwaarde van een gebouw. 

Beperk het energieverbruik
Het energieverbruik in een gebouw beperken is de eerste stap van verduurzaming. Zorg ervoor dat er minder warmte verloren gaat in het gebouw. Een goed geisoleerd en relatief luchtdicht gebouw heeft minder energie nodig voor een comfortabele binnentemperatuur. Denk hierbij aan dak-, gevel- en vloerisolatie. Evenals leidingisolatie, led verlichting, en glas (inclusief kozijn) met een lage U-waarde. Maar ook kierdichting van draaiende delen, naden en doorvoeren. 

Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen
Door bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen.

Efficient gebruik van (fossiele) energiebronnen
Zoals het toepassen van lage temperatuur verwarming, het installeren van een warmtepomp (of hybride oplossing), etc.

Nu actie ondernemen? Neem contact op.

Werkwijze Energielabel bedrijfspanden

1- Inspectie op locatie nadat er een afspraak is ingepland. Op locatie, meet de inspecteur alle oppervlakten van het bedrijfspand in (vloer, gevel, kozijnen, dak) en inventariseert de gebouwgebonden installaties (verwarming, warm tapwater, koeling, ventilatie, verlichting, zonne-energie).
2- Op kantoor voert de inspecteur de verzamelde gegevens in, in een geattesteerd software programma. Dit gebeurt aan de hand van de inspectie op locatie en eventueel ontvangen aanvullende gegevens (facturen, bouwtekeningen, installatietechnische rapporten, -tekeningen)
3- Het object wordt door ons bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geregistreerd. En u ontvangt van ons het Energielabel digitaal aan via de mail.  Oplevering is doorgaans 3 tot 4 weken na opname.
Energielabel bedrijfspand

Werkgebied Energielabel bedrijfspand aanvragen; Den Haag, Rijswijk, Delft, Westland, Nootdorp, Leidschendam, Rotterdam, Zoetermeer, Voorschoten, en Leiden. Energielabel bedrijfspand (kantoor, winkel, etc.) aanvragen buiten bovenstaand werkgebied; op aanvraag.

Heeft u nog vragen / opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op!