Energielabel bedrijfspanden

Energielabel bedrijfspand aanvragen

Bij verkoop, verhuur of oplevering van bedrijfspanden is een geldig Energielabel verplicht. De energielabelverplichting geldt onder andere voor kantoorgebouwen, scholen, winkels, bibliotheken, ziekenhuizen, horecagelegenheden, sporthallen, supermarkten, etc. Bij ons kunt u een Energielabel voor uw bedrijfspand (kantoor, winkel, etc.) aanvragen.

Kantoor Energielabel C verplichting
Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal Energielabel C hebben. Voldoet het kantoor tegen die tijd niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Zie kantoor verplicht label C in 2023 voor meer informatie.

Energielabel bedrijfspanden

Boete en Handhaving
Bij het ontbreken van een geldig Energielabel tijdens een transactiemoment riskeert de eigenaar van het bedrijfspand een bestuurlijke boete die kan oplopen tot € 20.250. Het label is na registratiedatum maximaal 10 jaar geldig. Let dus op de verloop datum van het Energielabel.

Energielabel bedrijfspand verbeteren
Met het Energielabel wordt de huidige energetische staat van het gebouw in kaart gebracht. Dit gebeurt middels een warmteverliesberekening conform de NTA 8800 rekenmethode. Door een bedrijfspand energetisch te verbeteren worden de maandelijkse energiekosten omlaag gebracht en het Energielabel van het gebouw verbeterd.  Uit onderzoek blijkt dat een beter label, een positief effect heeft op de verkoopwaarde van een gebouw. 

Beperk het energieverbruik
Het energieverbruik in een gebouw beperken is de eerste stap van verduurzaming. Zorg ervoor dat er minder warmte verloren gaat in het gebouw. Een goed geisoleerd en relatief luchtdicht gebouw heeft minder energie nodig voor een comfortabele binnentemperatuur. Denk hierbij aan dak-, gevel- en vloerisolatie. Evenals leidingisolatie, led verlichting, en glas (inclusief kozijn) met een lage U-waarde. Maar ook kierdichting van draaiende delen, naden en doorvoeren. 

Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen
Door bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen.

Efficient gebruik van (fossiele) energiebronnen
Zoals het toepassen van lage temperatuur verwarming, het installeren van een warmtepomp (of hybride oplossing), etc.

Nu actie ondernemen? Neem contact op.

Stappenplan / werkwijze

Stap 1- Inspectie op locatie nadat er een afspraak is ingepland. Op locatie, meet de inspecteur alle oppervlakten van het bedrijfspand in (vloer, gevel, kozijnen, dak) en inventariseert de gebouwgebonden installaties (verwarming, warm tapwater, koeling, ventilatie, verlichting, zonne-energie).
Stap 2- Op kantoor voert de inspecteur de verzamelde gegevens in, in een geattesteerd software programma. Dit gebeurt aan de hand van de inspectie op locatie en eventueel ontvangen aanvullende gegevens (facturen, bouwtekeningen, installatietechnische rapporten, -tekeningen)
Stap 3- Het object wordt door ons bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geregistreerd. En u ontvangt van ons het Energielabel digitaal aan via de mail.  Oplevering is doorgaans 3 tot 4 weken na opname.

Werkgebied Energielabel bedrijfspand aanvragen; Den Haag, Rijswijk, Delft, Westland, Nootdorp, Leidschendam, Rotterdam, Zoetermeer, Voorschoten, en Leiden. Energielabel bedrijfspand (kantoor, winkel, etc.) aanvragen buiten bovenstaand werkgebied; op aanvraag.

Heeft u nog vragen / opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op!