Energielabel woningen

Energielabel voor particulieren

Sinds 1 januari 2015 is het bij de verkoop en verhuur van een woning verplicht om een definitief energielabel te overhandigen. Dit energielabel laat zien welke energieprestatie de woning heeft. De labels lopen van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. 

Met een energielabel kunnen kopers en huurders dus in één oogopslag zien of een woning energiezuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent vaak een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

Nieuw (verplicht) energielabel woningen sinds 1 januari 2021

Sinds 1 januari 2021 wordt het energielabel voor woningen bepaald op basis van de NTA 8800. Een gediplomeerde EPA-W-adviseur komt de woning geheel inmeten en opnemen. Tevens worden de installaties (verwarming, tapwater, ventilatie en koeling) van de woning in kaart gebracht. De uitkomst in kWh per vierkante meter correspondeert met de letters A t/m G. Het Energielabel op basis van de NTA 8800 is vele malen gedetailleerder vergeleken met de “oude” methode. 

 

Tarieven

Boete en handhaving

Bij het ontbreken van een geldig energielabel op het transactiemoment riskeert de woningeigenaar een boete. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert de aanwezigheid van een label. Het energielabel is vanaf opnamedatum maximaal 10 jaar geldig. Let dus op de verloopdatum van uw energielabel.

Stappenplan / werkwijze

U geeft uw gegevens door per e-mail (info@labelverbetering.nl), de offerte knop op onze website of neemt contact met ons op via 085-130 05 81.

Er wordt een datum afgesproken voor de opname op locatie.

Wij ontvangen (indien aanwezig) vooraf de plattegronden, gevel en installatietekeningen.

Opname van de woning / het complex bij u op locatie.

Het energielabel wordt nu door ons uitgewerkt aan de hand van de opname en de tekeningen.

Het energielabel wordt afgemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Het gecertificeerde energielabel blijft hierna 10 jaar geldig.

Heeft u nog vragen / opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op!