Sinds 1 januari 2015 is het bij de verkoop en verhuur van een woning verplicht om een definitief energielabel te overhandigen. Dit energielabel laat zien welke energieprestatie de woning heeft. De labels lopen van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst.
Met een energielabel kunnen kopers en huurders dus in één oogopslag zien of een woning energiezuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent vaak een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!
Nieuw (verplicht) energielabel woningen sinds 1 januari 2021
Sinds 1 januari 2021 wordt het energielabel voor woningen bepaald op basis van de NTA 8800. Een gediplomeerde EPA-W-adviseur komt de woning geheel inmeten en opnemen. Tevens worden de installaties (verwarming, tapwater, ventilatie en koeling) van de woning in kaart gebracht. De uitkomst in kWh per vierkante meter correspondeert met de letters A t/m G. Het Energielabel op basis van de NTA 8800 is vele malen gedetailleerder vergeleken met de “oude” methode.
Tarieven
Boete en handhaving
Bij het ontbreken van een geldig energielabel op het transactiemoment riskeert de woningeigenaar een boete. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert de aanwezigheid van een label. Het energielabel is vanaf opnamedatum maximaal 10 jaar geldig. Let dus op de verloopdatum van uw energielabel.